Životné prostredie
Vplyv stravovania na životné prostredie
bežné potraviny | biologické potraviny | ||
---|---|---|---|
mäsožravec | 100% | mäsožravec | 58% |
vegetarián | 64% | vegetarián | 44% |
vegán | 37% | vegán | 26% |
Porovnanie - živočíšna vs. rastlinná výroba
VYUŽITIE PLOCHY PÔDY
Na ploche, ktorá je potrebná na výrobu 1 kg mäsa, môžete vypestovať 200 kg alebo 160 kg zemiakov a paradajok v tom istom období. V Amerike sa využíva 23 000 km2 na výrobu krmiva (napr. sena) pre úžitkové zvieratá a len 16 000 km2 na výrobu rastlinných produktov. Produkcia mäsa si vyžaduje enormné využitie plochy a to má negatívny vplyv i na lesy: V Strednej Amerike vyhorelo v priebehu posledných 40 rokov, 40% dažďových pralesov, z dôvodu veľkého počtu pasienok pre dobytok.
Potrebná plocha na výrobu jedného kila potravy
hovädzie mäso | viac ako 30 m2 |
---|---|
bravčové mäso | viac ako 20 m2 |
kuracie mäso | 18 m2 |
vajcia | 12 m2 |
ovocie | menej ako 10 m2 (3 m2) |
zemiaky | menej ako 10 m2 (2 m2) |
zelenina | menej ako 10 m2 (1 m2) |
SPOTREBA VODY
Priemerná domácnosť spotrebuje každý deň len okolo 2-5 litrov vody na pitie a až od 100 litrov do 500l na ostatné činnosti (sprchovanie, umývanie, atď). Ale aj tak to je takmer zanedbateľné množstvo v porovnaní s 2 000 až 5 000 l, ktoré sú potrebné na chov dobytka a na obrábanie pôdy.
V dôsledku zvyšujúcej sa konzumácii mäsa sa spotrebuje v poľnohospodárstve enormné množstvo vody. Pri vegetariánskej strave je spotreba vody o polovicu nižšia.
hovädzie mäso | 15 m3/kg |
---|---|
jahňacie | 10 m3/kg |
kuracie mäso | 6 m3/kg |
obilie | 3 m3/kg |
palmový olej | 2 m3/kg |
citrusové šťavy | 1 m3/kg |