Päť chutí

Aby jedlo bolo chutné musí mať vyvážených 5 chutí.
 
K docieleniu:
 
Kyslej chuti pridaj: citróny, brusnice, rebarboru, citrónovú trávu, šťavel , paradajky, kyslá¡ kapusta, jogurt z orechov alebo semien, jablčný ocot .
 
Sladkej chuti pridaj: suššenné ovocie ako naprí­klad figa, ďatle, slivku, hrozienka, čerstvé ovocie ako je zrelý banán, mango, hrušška, broskyne, jablknú šťavu, pomarančový džús, nektár zo surovej agáve, surový med alebo čerstvélisty stévie.
 
Korenenej chuti pridaj: cesnak alebo cibuľové výhonky, klinček, zázvor, zelenú časť horčice alebo horčičné semienko, reďkovky, chren, kajenské korenie, wasabi, morské riasy alebo byliny - čerstvé alebo sušené - ako je bazalka, kôpor, koriandrové listy, rozmarín, škorica, muškátový oriešok, vanilka či mäta pieporná .
 
Slanej chuti pridaj: zeler, koriandrové isty, kôpor, petržžlen alebo morskú zeleninu, ako sú rôzne druhy rias alebo keltská morská soľ.
 
Horkej chuti pridajte: petržžlen, zelené vrcholky zeleru, čakanku, cesnak, cibuľu, púpavu, bobkoý list, ššalvia, kajenské korenie .